Pyszna tarta z idealnymi składnikami: cukinia i łosoś to duet nie do podrobienia.

Składniki:

  • dwie szklanki mąki + odrobina do podsypania
  • trzy jajka
  • 100 gram masła o temperaturze pokojowej
  • szczypta soli
  • dwie łyżki wody-opcjonalnie 
  • jedna cukinia
  • 200 gram filetu z łososia
  • pieprz
  • cebulka 
  • ząbek czosnku
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 150 gram startego żółtego sera
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • odrobina chili w płatkach 
  • łyżka oliwy z oliwek

Zaczynamy od zrobienia ciasta. Przesiewamy mąkę na stolnicę, robimy w niej dołek i dodajemy jedno jajko i masło pokrojone w kostkę oraz szczyptę soli. Zagniatamy krótko lecz energicznie ciasto, jeśli jest taka potrzeba należy dodać dwie łyżki wody lecz jeśli nie to można ten krok pominąć. Gdy ciasto jest wyrobione, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na około 30 minut.
Przygotujmy farsz. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, siekamy cebulkę i czosnek i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Smażymy minutę i dodajemy startą cukinię oraz płatki chilli i odrobinę soli. Całość dusimy około 5 minut. Łososia kroimy na małe kawałki. W miseczce mieszamy ze sobą dwa jajka z kremówką, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i startym serem. Gdy minie czas oczekiwania na nasze ciasto należy przygotować formę, rozwałkować ciasto i ułożyć na formie odrywając jego nadmiar. Nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć upieczone ciasto, nałożyć na nie farsz z cukinii, poukładać łososia i zalać wszystko masą jajeczno-śmietanowo-serową. Ponownie całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20 minut. Po tym czasie nasza tarta powinna być gotowa. Możemy podawać na ciepło lub na zimno.

Smacznego, Klaudia.

Brak komentarzy