Drób

Pasztet z indyka i wątróbki z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami

08:30

To już jest całkiem jesienny przepis, na ciężkie ale smaczne danie. Pyszny pasztet z wątróbki drobiowej, z gotowanym mięsem z indyka oraz gotowanym selerem i pietruszką z dodatkiem dużej ilości orzechów włoskich i suszonych pomidorów. Dla wszystkich wielbicieli mięsnych dań lub pasztetów, polecam! Ten jest wyśmienity.

Składniki (na 1 formę, "keksówkę", o bokach 10 x 20 cm):
  • 200 gram wątróbki drobiowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 gram gotowanego mięsa z indyka (z udek, skrzydełek)
  • 1 gotowana pietruszka
  • 1/2 gotowanego selera
  • 2 jajka
  • 2 łyżki otrąb owsianych
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego z pomidorów suszonych
  • przyprawy: szczypta gałki muszkatołowej, czarny pieprz, mielony kminek, papryka wędzona, zioła prowansalskie, mielona kolendra
  • 1 łyżeczka soli
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • chili w płatkach do posypania wierzchu
Na oleju z suszonych pomidorów smażę posiekaną niedbale cebulę i czosnek. Wątróbkę pozbawiam dodatkowych błonek i żyłek i smażę razem z cebulą na dużym ogniu, nie dłużej niż minutę. Po tym czasie mielę usmażoną wątróbkę z dodatkami. Mielę również gotowane mięso indyka oraz gotowane warzywa. Zmielone składniki mieszam z jajkami, wszystkimi przyprawami, solą, otrębami i siemieniem lnianym. Suszone pomidory kroję w paski, orzechy siekam drobno i część z nim odkładam d dekoracji wierzchu. Formę wykładam papierem do pieczenia i przekładam do niej połowę przygotowanej masy. Następnie układam na środku pokrojone suszone pomidory i posiekane orzechy. Nakładam pozostałą masę, wyrównuję wierzch i dekoruję płatkami chili oraz pozostałymi orzechami. Pasztet piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 75 minut, po upieczeniu studzę w formie do temperatury pokojowej a następnie w lodówce przez całą noc. Podaję mocno schłodzony, na przykład z konfiturą cebulową.

Smacznego, Klaudia.


Zobacz także

3 komentarze

  1. Hello guys; This is a HD movie site kindly visit I am sure your will really enjoy. Thanks
    Watch Online Movie Free

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja zdecydowanie bardziej wole dania wytrawne (w przeciwienstwie do wypiekow), a poniewaz pasztetu jeszcze nie robilam, to chyba wyprobuje ten przepis - msuze chyba zrobic liste przepisow, ktore chcialabym wyprobowac z Twojego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszy mnie to bardzom, w zakładce "pasztety" jest spory wybór. Koniecznie podeślij mi zdjęcie wykonanego przepisu :)

      Usuń