Fit

Grillowana figa z fetą

12:00








Zamarzyło mi się upiec chleb i nie spodziewałam się, że nosząc okulary i jednocześnie otwierając piekarnik może zdarzyć się taka sytuacja, że przez 30 sekund jesteś za mgłą. To całkiem długie 30 sekund jak na czas oczekiwania by dowiedzieć się czy Twój chleb się upiekł czy nie. 

Dzieją się różne rzeczy ostatnio i aż trudno mi w to uwierzyć. Ilość przeróżnych sytuacji powoduje, że aż trudno zebrać myśli. Jedynie dobre jedzenie jest tak samo niezmiennie dobre. 

I tutaj kłaniają się figi. Z grillowanym pieczywem. Z kruszoną fetą. Z balsamico i ziołami. Kolejna tak prosta propozycja ale urzekająca zupełnie. W każdym razie moje kubki smakowe. Bo jak wie wiele z Was lub nie, figa to taki owoc, który przez pewne dwa tygodnie mojego życia stanowił podstawę mojej diety i zakochałam się wtedy w nim do szaleństwa. 

I najbardziej smakuje mi prosto z drzewa, w banalnej formie, bez większego towarzystwa. 

Składniki;

  • 4 figi 
  • kawałek sera feta
  • 2-3 kromki pieczywa żytniego 
  • sos balsamico 
  • miód 
  • pieprz świeży
  • świeże zioła np. tymianek 
  • masło
Na maśle grilluję figi i pieczywo. Doprawiam pieprzem i tymiankiem. Kroję figi i układam na talerzu, posypuję pokruszonym serem feta. Polewam miodem i balsamico. Podaję z grillowanym pieczywem. 

Smacznego, Klaudia. 




Zobacz także

0 komentarze