Moi znajomi coraz częściej, głośniej i odważniej szepczą, że powinnam iść do kolejnej edycji masterszefa. Nie powiem, jest to moje małe marzenie ale brakuje mi odwagi i wciąż jeszcze wiem za mało. Nie mniej jednak w mojej głowie nakręciłam taki film, że uroiło mi się, iż wylosowałam w programie kapustę pekińską. Z uporem maniaka więc testowałam ją na różne sposoby w mojej kuchni w ciągu ostatniego tygodnia.  Nie uwierzycie ile potraw z niej przyrządziłam i na ile sposobów. 

Więc tak. Uznałam, że super jest kapusta pekińska duszona z cebulą czerwoną w winie, z majerankiem i sosem sojowym. Świetna jest też posiekana drobno kapusta pekińska, szalotka, czosnek, tymianek, kasza jaglana, kurczak i posiekane marynowane grzybki. Część kapusty pekińskiej kisi się. Postanowiłam też, że kapustę spalę na maśle z tymiankiem i upiekę. Uznałam, że uduszę z szalotką i majerankiem i zblenduję z ziemniakami na puree a część podleję syropem klonowym i podam. I tak oto powstał pomysł inspirowany zmielonymi suszonymi grzybami, których w życiu nie potraktowałabym jako marynatę w ten sposób gdyby nie jedna z książek Jamigo Oliwiera i kapustą pekińską na sposobów minimum trzy. Tyle się zadziało na tym talerzu, że uzupełnieniem były już tylko skarmelizowane dynia hokkaido i szalotki. 

Aha! I najważniejsze. Jak już pochwaliłam się zdjęciem mojemu znajomemu, kucharzowi jednej z Sopockich doskonałych restauracji to oczywiście zamiast gratulacji dostałam reprymendę, że brakuje sosu. Grzybowego. Paweł powiedział, że sos z pieczenia mięsa należy przelać do garnka, dodać suszone grzyby, trochę bulionu. Zredukować, doprawić solą i pieprzem. Zaciągnąć masłem. Wy zrobicie z sosem. Ja. Zapomniałam.

Składniki (na 2 porcje)

Mięso. Udziec indyka w marynacie grzybowej:
  • 300 gram udźca indyka 
  • 2 łyżki zmielonych suszonych podgrzybków 
  • łyżeczka soli 
  • łyżka miodu 
  • szczypta pieprzu 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • tymianek świeży
Puree z kapustą pekińską, ziemniakami i musztardą francuską:
  • garść posiekanej kapusty pekińskiej 
  • 1 szalotka 
  • szczypta soli, pieprzu i majeranku 
  • masło
  • 2 ziemniaki 
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej 
Palona i pieczona kapusta pekińska:
  • masło
  • tymianek 
  • kapusta pekińska krojona na pół wzdłuż 
  • sól, pieprz
Duszona kapusta pekińska:
  • szalotka
  • masło 
  • majeranek 
  • garść kapusty pekińskiej 
  • łyżka syropu klonowego 
  • szczypta soku z cytryny 
Karmelizowana dynia i szalotka:
  • szalotki 
  • kawałek dyni hokkaido 
  • masło 
  • syrop klonowy 
  • szczypta soli i chili 
Dodatkowo:
  • świeże zioła do dekoracji 
  • sos wg. przepisu Pawła 
W przepisie wykorzystałam właściwie: kapustę pekińską, szalotki, masło, sporo tymianku, trochę indyka, dyni, ziemniaków i musztardy francuskiej. To tylko tak skomplikowanie wygląda. 

Mięso zamarynuj we wszystkich składnikach przez dobę w lodówce a następnie podsmaż na patelni do zarumienia. Przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez 60 minut w temperaturze 160 stopni.  Po upieczeniu pozwól indykowi się "zrelaksować" a następnie pokrój w plastry. Powstałym podczas pieczenia sosem polej mięso. 

Podduś na maśle szalotkę z majerankiem. Dodaj posiekaną kapustę pekińską. Ugotuj osobno w mundurkach ziemniaki. Obierz po upieczeniu i zblenduj z kapustą na gładką masę. Na koniec dopraw solą i pieprzem oraz musztardą francuską. 

Połówkę kapusty pekińskiej smaż na maśle z tymiankiem na bardzo dużym ogniu w miejscu przekroju do silnego zarumienia. Następnie przełóż smażoną częścią do góry do naczynia żaroodpornego i piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Wierzch dopraw solą i pieprzem. Upieczonymi listkami udekorujesz talerz. 

Część kapusty pekińskiej po prostu podsmaż na maśle z szalotką i majerankiem przez 5 minut a na koniec dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i syropem klonowym. 

Na patelni rozpuść masło i smaż dynię w kawałku z szalotkami jedynie przekrojonymi wzdłuż na pół. Wlej syrop klonowy, dopraw szczyptą soli i chili i duś kilka minut na mocno rozgrzanej patelni. Ja dodatkowo wlałam 20 ml Aperola ale nie musisz tego robić. 

Na talerzu najpierw ułóż puree, jednym maźnięciem przeciągnij po talerzu. Na puree ułóż mięso, dwa kawałki ułóż w nieregularnych kształtach. Ułóż pieczony liść kapusty a wokół niego niech się dzieje: duszona kapusta pekińska, pokrojona na mniejsze kawałki skarmelizowana dynia i szalotki oraz świeże zioła. Jeśli masz sos to polej nim danie. 

Smacznego, Klaudia! 






Brak komentarzy