Proste danie jednogarnkowe, zdrowe i pożywne. Zapiekane ziemniaki, brukselka i fasolka szparagowa z udkami to danie, które zachwyci Was smakiem i prostotą przygotowania. Polecam
 

Składniki (na 2-3 porcje):
  • 300 gram małych, obranych w całości ziemniaków
  • 150 gram brukselki
  • dwa ząbki czosnku
  • garść zielonej fasolki szparagowej
  • por
  • 5 udek z kurczaka
  • 2 szklanki bulionu
  • rozmaryn 
  • sól
  • pieprz
  • oregano
Ziemniaki, brukselkę, fasolkę i por układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, oregano i rozmarynem kurczaka. Układamy na warzywach w naczyniu żaroodpornym, dodajemy dwa rozgniecione ząbki czosnku i zalewamy wszystko bulionem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 1 godzinę i 20 minut, gdy bulion wyparuje należy dolać go jeszcze trochę. Po tym czasie udka powinny być gotowe.

Smacznego, Klaudia.
 
 

Brak komentarzy