Składniki:

  • 200 gram twarogu półtłustego lub chudego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • dwa białka
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • 40 gram gorzkiej czekolady (o zawartości kakao nie mniejszej niż 75%)
  • 1 laska wanilii 
  • szczypta soli
  • oliwa do posmarowania foremek
  • maliny i borówki 
  • 2 łyżki wody 

Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Twaróg miksujemy dokładnie z proszkiem do pieczenia, ziarenkami wanilii i brązowym cukrem (2 łyżeczki) na gładką masę. Powoli i stopniowo dodajemy białka, mieszamy drewnianą łyżką. Foremki smarujemy oliwą z oliwek i uzupełniamy masą twarogową do 3/4 ich wysokości. Do każdej foremki z masą twarogową wciskamy po jednej malinie. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 25 minut, następnie pozostawiamy w wyłączonym piekarniku przez kolejne 5 minut, by nie opadły. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem wody i łyżeczki brązowego cukru. Czekoladą polewamy wystudzone muffiny, dekorujemy malinkami i borówkami. Gotowe. 


Brak komentarzy