Oszukanych wersji sałatki Cezar może być wiele. I tu pojawia się druga, bardzo podobna jednak wiele składników różni się, przede wszystkim ser. Polecam wypróbowanie tej, jak i poprzedniej wersji, którą znajdziecie tutaj.

Składniki (na dwie porcje):
  • główka sałaty lodowej
  • łyżka majonezu
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • ząbek czonsku
  • cebula dymka ze szczypiorkiem
  • pomidor
  • 2 jaja
  • 2 małe piersi kurczaka
  • chilli w płatkach
  • ser gorgonzola
  • pół papryki czerwonej
  • pół papryki żółtej
  • 1/2 awokado
  • 4 rzodkiewki
  • polecam również użycie zielonej fasolki szparagowej
Zaczynamy od przygotowania sosu. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, dodajemy posiekaną dymkę, czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Sałatę lodową myjemy i rwiemy na kawałki. Wkładamy do miski, wlewamy połowę sosu i dokładnie mieszamy. Niech nasza sałata się w tym zamarynuje. Fasolkę szparagową, jeśli korzystamy, gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie. Jaja gotujemy na twardo. Pierś kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i chilli w płatkach. Pierś smażymy na patelni grillowej przez 10-12 minut, co jakiś czas obracając. Następnie odstawiamy do wystygnięcia, by pierś odpoczęła. Sałatę rozkładamy na dwa talerze. Na niej układamy pokrojoną w kostkę paprykę. Teraz czas na fasolkę szparagową, kroimy ją na mniejsza części i również układamy na sałacie. Pomidora, rzodkiewkę oraz jaja kroimy w ćwiartki i kładziemy na talerzach. Awokado kroimy w plastry. Ser kroimy w kostkę. Na końcu układamy na sałacie pierś kurczaka pokrojoną w plastry. Wszystko polewamy pozostałym sosem i dekorujemy szczypiorkiem z dymki.

Smacznego, Klaudia.

Brak komentarzy