Oszukanych wersji sałatki Cezar może być wiele. I tu pojawia się druga, bardzo podobna jednak wiele składników różni się, przede wszystkim ser. Polecam wypróbowanie tej, jak i poprzedniej wersji, którą znajdziecie tutaj.
Składniki (na dwie porcje):
- główka sałaty lodowej
- łyżka majonezu
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
- ząbek czonsku
- cebula dymka ze szczypiorkiem
- pomidor
- 2 jaja
- 2 małe piersi kurczaka
- chilli w płatkach
- ser gorgonzola
- pół papryki czerwonej
- pół papryki żółtej
- 1/2 awokado
- 4 rzodkiewki
- polecam również użycie zielonej fasolki szparagowej
Zaczynamy od przygotowania sosu. Majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, dodajemy posiekaną dymkę, czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Sałatę lodową myjemy i rwiemy na kawałki. Wkładamy do miski, wlewamy połowę sosu i dokładnie mieszamy. Niech nasza sałata się w tym zamarynuje. Fasolkę szparagową, jeśli korzystamy, gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie. Jaja gotujemy na twardo. Pierś kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i chilli w płatkach. Pierś smażymy na patelni grillowej przez 10-12 minut, co jakiś czas obracając. Następnie odstawiamy do wystygnięcia, by pierś odpoczęła. Sałatę rozkładamy na dwa talerze. Na niej układamy pokrojoną w kostkę paprykę. Teraz czas na fasolkę szparagową, kroimy ją na mniejsza części i również układamy na sałacie. Pomidora, rzodkiewkę oraz jaja kroimy w ćwiartki i kładziemy na talerzach. Awokado kroimy w plastry. Ser kroimy w kostkę. Na końcu układamy na sałacie pierś kurczaka pokrojoną w plastry. Wszystko polewamy pozostałym sosem i dekorujemy szczypiorkiem z dymki.
Smacznego, Klaudia.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy