Składniki (2 porcje):
Pikantne udka:
- 4 udka bądź podudzia kurczaka
- 4 łyżki passaty pomidorowej lub ketchupu
- 1 łyżka sosu cajun
- 1 łyżka sambal oelek
- pół łyżeczki soli
- szczypta pieprzu, kuminu, chili w płatkach
- 250 gram ugotowanych ziemniaków, przepuszczonych przez praskę
- 2 łyżki puree z dyni*
- 3 łyżki ricotty
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- posiekana natka pietruszki
- szczypta soli
Passatę pomidorową, sos cajun, sambal oelek, sól i inne przyprawy mieszamy w miseczce. Następnie dokładnie nacieramy marynatą udka i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Potem pieczemy w piekarniku przez około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy udka przez kolejne 5 minut.
Kluski dyniowe z ricottą:
Składniki na kluski wyrabiam, jeśli jest taka konieczność dodaję więcej mąki. Z ciasta robię gruby rulonik i kroję na skos. W dużym garnku gotuję osoloną wodę. Kiedy zacznie wrzeć zmniejszam ogień i wrzucam kluski. Gotuję je jeszcze 2 minuty po wypłynięciu i wyławiam łyżką cedzakową. Należy uważać, by kluski się nie rozpadły, gdyż są bardzo delikatne.
Smacznego, Klaudia.
*Kawałek dyni pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut, następnie miksujemy na puree. Najlepiej przygotować większą ilość puree z dyni, by móc dodawać ją do innych potraw.
Brak komentarzy