Składniki (2 porcje):
 
Pikantne udka:
  • 4 udka bądź podudzia kurczaka
  • 4 łyżki passaty pomidorowej lub ketchupu
  • 1 łyżka sosu cajun
  • 1 łyżka sambal oelek
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu, kuminu, chili w płatkach 
Kluski dyniowe z ricottą:
  • 250 gram ugotowanych ziemniaków, przepuszczonych przez praskę
  • 2 łyżki puree z dyni*
  • 3 łyżki ricotty
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • posiekana natka pietruszki
  • szczypta soli
Udka
Passatę pomidorową, sos cajun, sambal oelek, sól i inne przyprawy mieszamy w miseczce. Następnie dokładnie nacieramy marynatą udka i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Potem pieczemy w piekarniku przez około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy udka przez kolejne 5 minut. 

Kluski dyniowe z ricottą:
Składniki na kluski wyrabiam, jeśli jest taka konieczność dodaję więcej mąki. Z ciasta robię gruby rulonik i kroję na skos. W dużym garnku gotuję osoloną wodę. Kiedy zacznie wrzeć zmniejszam ogień i wrzucam kluski. Gotuję je jeszcze 2 minuty po wypłynięciu i wyławiam łyżką cedzakową. Należy uważać, by kluski się nie rozpadły, gdyż są bardzo delikatne.

Smacznego, Klaudia.

*Kawałek dyni pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut, następnie miksujemy na puree. Najlepiej przygotować większą ilość puree z dyni, by móc dodawać ją do innych potraw.


Brak komentarzy