Składniki:
  • 3 pomidory 
  • 5 plasterków szynki parmeńskiej
  • 50 gram koziego sera
  • 3 jaja 
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • bazylia
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię (nie używałam tłuszczu), doprawiamy oregano i bazylią. Smażymy tak długo aż pomidory się rozpadną. Dodajemy pokrojoną szynkę parmeńską, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Wbijamy jajka, posypujemy pokrojonym w kostkę kozim serem i przykrywamy pokrywą na 3-4 minuty aż białko się zetnie. Przed podaniem doprawiamy jeszcze odrobiną pieprzu i soli, możemy posypać świeżą bazylią. Podajemy z chrupiącą bagietką lub, tak jak u mnie, chlebem razowym. Idealny początek dnia, smacznego!





Brak komentarzy