Chyba moje ulubione śniadania to właśnie te słodkie z dużą ilością owoców. Tym razem przygotowałam pudding z tapioki, którą ugotowałam na mleku z dodatkiem syropu klonowego. Danie ułożyłam warstwami. Zaczęłam od musu jagodowego, puddingu z tapioki, następną warstwą były świeże, całe jagody, pudding z chia, ponownie mus jagodowy i znów pudding. Całość zwieńczyłam świeżymi jagodami i pokrojonymi śliwkami. Jest to z pewnością śniadanie, które da Ci zastrzyk energii na resztę dnia! Polecam!

Składniki (na 2 porcje):
  • 1/4 szklanki tapioki
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 1 łyżka nasion chia
  • 100 gram jogurtu naturalnego
  • 200 gram jagód + dodatkowo 100 gram jagód do dekoracji
  • kilka świeżych śliwek
  • 2-3 łyżki syropu klonowego
Tapiokę gotuję w mleku migdałowym z syropem klonowym do momentu aż tapioka wchłonie płyn całkowicie. Studzę. Nasiona chia mieszam z jogurtem naturalnym i odstawiam na kilkanaście minut. Jagody miksuję na mus. W naczyniu układam warstwami kolejno mus jagodowy, pudding z tapioki, świeże jagody w całości, pudding z chia, ponownie mus malinowy, pudding i mus. Całość dekoruję pozostałymi jagodami oraz śliwkami.

Smacznego, Klaudia.


2 komentarze:

  1. Jak ja lubię te tapiokowe kuleczki na języku! :) Fajny pudding - z całym bogactwem lata :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie połączenie jagód i tapioka to w ogole niebo w gębie :)

      Usuń