Jeśli zastanawiacie się w jaki sposób wykorzystać pozostałości ugotowanego bobu a lubicie takie drobiowe pieczenie to polecam Wam te przepis. Bardzo smaczny z sezonowym warzwem oraz dużą ilością świeżych ziół.
Składniki (na keksówkę o wymiarach 10x 20 cm):
Składniki (na keksówkę o wymiarach 10x 20 cm):
- 1 szklanka ugotowanego i obranego, młodego bobu
- 400 gram mielonej piersi kurczaka
- 2 ugotowane marchewki
- 1 ugotowana pietruszka
- kawałek ugotowanego selera
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 2 ząbki czosnku
- 2 jaja
- łyżeczka soli i pieprzu
- po pół pęczka świeżego kopru i natki pietruszki
- 2 łyżki nasion słonecznika
Na patelni rozgrzewam olej i smażę na nim posiekaną drobno cebulę i czosnek. Po usmażeniu miksuję podsmażoną cebulę, ugotowane warzywa łączenie z bobem na gładko blenderem. Mięso mieszam ze zmiksowanymi warzywami, posiekanymi ziołami, przyprawami, jajkami i siemieniem lnianym do połączenia składników. Formę wykładam papierem do pieczenia. Do formy przekładam przygotowaną masę i posypuję nasionami słonecznika. Całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pieczeń piekę przez godzinę. Po upieczeniu wyciągam z piekarnika i studzę na kratce.
Przechowuję w lodówce do kilku dni.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy