Bardzo smaczna propozycja makaronu z pysznym, kremowym sosem na bazie sera mascarpone, jajek, białego wina z dodatkiem kurek, boczku i natki pietruszki. Przepis odrobinę inspirowany spaghetti carbonara, jednak nieco wzbogacony o kilka dodatków, dzięki czemu danie jest sezonowe i ciekawsze.
Składniki (na 2 porcje):
- 100 gram makaronu spaghetti, tagliatelle lub innego ulubionego
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 lampka białego, wytrawnego wina
- 100 gram mascarpone
- 100 gram kurek
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 jajka
- 100 gram surowego boczku
- świeżo zmielony pieprz i sól
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, pozostawiając 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu (zawiera skrobię, która zagęści sos).
Na oliwie z oliwek smażę posiekaną drobno szalotkę i czosnek. Dodaję pokrojony w kostkę boczek oraz kurki i smażę kilka minut. Wlewam wino, które redukuję o połowę. Dodaję wodę ze gotowania makaronu oraz mascarpone. Sos gotuję kilka minut aż nieco się zredukuje dzięki czemu stanie się bardziej gęsty. Doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Jajka roztrzepuję. Do sosu dodaję makaron, roztrzepane jajka i posiekaną natkę pietruszki. Całość mieszam szybko i energicznie, ściągam z ognia. Podaję od razu.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy