Czasami moje śniadania to proste posiłki, których przygotowanie zajmuje kilka minut. Czasem są to wymyślne i trudne potrwawy a innym razem takie które mają w sumie masę przeróżnych składników, które po złączeniu w jedną potrawę okazują się najlepszym połączeniem. Tym razem tak było. Banan, mango, arbuz i jagody. Brzmi jak sałatka owocowa a jest to przepyszny krem z dodatkiem kilku owoców. Całość bardzo letnia, orzeźwiająca ale zarazem sycąca i smaczna. Z pewnością bomba... witaminowa!
Składniki (na 2 porcje):
Składniki (na 2 porcje):
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 2/3 szklanki wody
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1/2 mango
- 1 dojrzały banan
- 2- 3 łyżki gotowej granoli, np. z tego przepisu
- kawałek arbuza
- 1/2 szklanki świeżych jagód
- syrop klonowy do polania
Kaszę gotuję w podanej ilości wody do momentu aż ta wchłonie cały płyn. Studzę. Ugotowaną kaszę, jogurt naturalny, banana i mango miksuję na gładki krem. Krem przekładam do miseczki, dekoruję pokrojonym w kostkę arbuzem, świeżymi jagodami, granolą i syropem klonowym. Podaję od razu lub przechowuję krem bez dodatków w lodówce przez noc, jeśli chcę by był zimny.
Smacznego, Klaudia.
ostatnio takie dania lubię na kolację :) pychotka
OdpowiedzUsuńmasz jakiś sprawdzony przepis? :)
Usuń