Składniki (na 1 dużą strucle):
- 150 ml letniego mleka
- 30 gram masła
- 50 gram cukru pudru
- szczypta soli
- jedno jajo
- 260 gram mąki pszennej
- 10 gram suchych drożdży
- Dodatkowo: 100 gram twarogu półtłustego, 3 łyżki cukru pudru, 1 łyżka ekstraktu z wanilii, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 200 gram jagód
- cukier puder do posypania po upieczeniu
Letnie mleko mieszam z rozpuszczonym masłem, cukrem oraz roztrzepanym jajkiem. Mąkę pszenną mieszam z suchymi drożdżami, dodaję pozostałe składniki. Ciasto dokładnie wyrabiam i przekładam do obsypanej mąką miski. Odstawiam na 1,5- 2 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Twaróg mieszam z cukrem i ekstraktem wanilii. Jagody płuczę na sicie. Wyrośnięte ciasto wałkuję tworząc kwadrat. Ciasto smaruję przygotowaną masą twarogową pozostawiając 2 cm odstępu od rantów ciasta. Jagody mieszam z mąką ziemniaczaną i wykładam na masę twarogową. Zawijam ciasto ciasno i umieszczam na blaszce do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i piekę w nim ciasto drożdżowe przez 35-40 minut. Studzę i posypuję cukrem pudrem.
Smacznego, Klaudia.
Wygląda bardzo apetycznie...koniecznie muszę wypróbować przepis:-)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńFantastyczny przepis. Dziękuję!
OdpowiedzUsuń