Składniki (na 2 porcje):
- 4 kromki ulubionego pieczywa
- 2 jajka
- 3 łyżki mleka
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru waniliowego
- olej rzepakowy do smażenia
Dodatki:
- 3/4 szklanki jagód + kilka do dekoracji
- 1 szklanka mirabelek
- 2 łyżki cukru
- 2-3 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki płatków migdałów
Jajka należy roztrzepać z cukrem, mlekiem i solą. Chleb należy wymoczyć w mieszance jajecznej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu po 2 minuty z każdej strony, do zarumienienia.
Mirabelki pozbawiam pestek i gotuję z dodatkiem łyżki cukru i łyżki wody do momentu aż owoce się rozpadną.
Jagody gotuję również z łyżką wody i cukru aż powstanie mus. Jedną kromkę chleba smaruję połową musu, przykrywam drugą kromką i nakładam część mirabelkowej konfitury. Całość polewam syropem klonowym i posypuję płatkami migdałów oraz pozostałymi jagodami. Podaję od razu.
Smacznego, Klaudia.
piękne te tosty :)
OdpowiedzUsuńSmaczne również :)
UsuńUwielbiam tosty francuskie - taka z owocami to "must do" każdego lata :) Twoje są bardzo kolorowe ;)
OdpowiedzUsuń