Przepyszna, delikatna pierś kaczki z kwaśnym, przełamującym tłustość mięsa, sosem. Tak przygotowaną pierś można podać z aksamitnym puree ziemnaczanym i ulubioną surówką lub warzywami na parze. Z pewnością będzie smakowało wyśmienicie.

Składniki (na 2-4 porcje):
  • 2 piersi kaczki ze skórą, około 500 gram
  • 1 szklanka wydrylowanych wiśni świeżych lub mrożonych
  • 1 kieliszek brandy
  • 1/3 szklanki bulionu
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 łyżka masła
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka śmietany kremówki 36%

Pierś kaczki nacinam od strony skóry, tworząc ukośne linie na piersi. Na suchej patelni smażę mięso od strony skóry przez 10 minut a następnie przewracam na drugą stronę i smażę kolejne 3 minuty. Ściągam mięso i odstawiam do na bok by odpoczęło, natomiast na tej samej patelni, pozostawiając jedynie 2 łyżki tłuszczu ze smażenia piersi, duszę posiekaną szalotkę oraz wiśnie. Wlewam brandy i redukuję. Wlewam bulion i całość gotuję kilka minut z dodatkiem gałązki rozmarynu. Doprawiam sos, dodaję masło oraz śmietankę i całość gotuję do zgęstnienia. Pierś kaczki kroje na mniejsze kawałki i podaję z sosem oraz ulubionymi dodatkami.

Smacznego, Klaudia.

Brak komentarzy