Prosta sałatka z gotowanym jajkiem, pieczonym burakiem i grillowaną papryką z dodatkiem sera feta i pestek słonecznika oraz migdałów w płatkach. Przyjemne danie na rozpoczęcie dnia.

Składniki (na 2 porcje):
  • garść rukoli
  • 2 jajka
  • 1 burak
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 50 gram sera feta
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • sos balsamiczny
Buraka owijam folią aluminiową i piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez godzinę, studzę. Jajka gotuję na twardo (około 7 minut). Paprykę myję, osuszam i grilluję na patelni przez 3-4 minuty z każdej strony. Rukolę myję i osuszam ręcznikiem papierowym, umieszczam na talerzach.  Grillowaną paprykę kroję w paski. Buraka kroję w cienkie plastry, jajka obieram i kroję na ćwiartki. Pestki dyni i migdały prażę na suchej patelni. Na rukoli układam warzywa, jajka i pokruszoną fetę. Całość posypuję prażonymi nasionami i orzechami. Przed podaniem polewam sosem balsamicznym.

Smacznego, Klaudia.


2 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie! Koniecznie muszę spróbować:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się podoba! Daj znać jak smakowała sałatka :)

      Usuń