Treściwy, niezbyt słodki sernik z dodatkiem dużej ilości jagód na spodzie z granoli. Delikatności z pewnością nadaje mu mus jagodowy, którym postanowiłam uwieńczyć ciasto oraz świeże owoce. Maksymalnie jagodowe ciasto, które koniecznie musisz wykonać w sezonie.
Składniki (na tortownicę o średnicy 18 cm):
Spód:
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Granolę miksuję na pył, dodaję rozpuszczone masło i ponownie całość miksuję. Składniki powinny mieć konsystencję mokrego piasku. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia i przekładam przygotowany spód ciasta, mocno przyciskając do dna formy. Tortownicę umieszczam w rozgrzanym piekarniku i podpiekam spód ciasta przez 10 minut. Po upieczeniu spodu ciasta obniżam temperaturę piekarnika do 160 stopni.
W tym czasie miksuję zmielony twaróg, serek homogenizowany oraz mascarpone z jajkami i ekstraktem z wanilii. Stopniowo dodaję cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Na koniec miksowania dodaję mus z jagód. Tak przygotowaną masę serową przekładam na podpieczony spód. Sernik umieszczam w piekarniku i piekę przez 75 minut, następnie studzę przy uchylonym piekarniku. Wystudzony sernik umieszczam w lodówce i chłodzę kilka godzin a najlepiej całą noc.
Sok z jagód, masło, cukier i jajka roztrzepuję i podgrzewam na wolnym ogniu przez kilkanaście minut cały czas mieszając. Krem po tym czasie powinien znacznie zgęstnieć. Gotowy krem studzę do temperatury pokojowej i smaruję nim wierzch ciasta. Sernik dekoruję świeżymi borówkami i jagodami.
Smacznego, Klaudia.
Składniki (na tortownicę o średnicy 18 cm):
Spód:
- 3/4 szklanki gotowej granoli, np. z tego przepisu
- 4-5 łyżek rozpuszczonego masła
- 400 gram serka homogenizowanego
- 300 gram trzykrotnie zmielonego twarogu (półtłustego lub tłustego)
- 150 gram mascarpone
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 400 gram musu z jagód*
- 3/4 szklanki cukru
- 100 gram rozpuszczonego masła
- 3 jajka
- 1/3 szklanki soku z jagód*
- 200 gram jagód i borówek do dekoracji
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Granolę miksuję na pył, dodaję rozpuszczone masło i ponownie całość miksuję. Składniki powinny mieć konsystencję mokrego piasku. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia i przekładam przygotowany spód ciasta, mocno przyciskając do dna formy. Tortownicę umieszczam w rozgrzanym piekarniku i podpiekam spód ciasta przez 10 minut. Po upieczeniu spodu ciasta obniżam temperaturę piekarnika do 160 stopni.
W tym czasie miksuję zmielony twaróg, serek homogenizowany oraz mascarpone z jajkami i ekstraktem z wanilii. Stopniowo dodaję cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Na koniec miksowania dodaję mus z jagód. Tak przygotowaną masę serową przekładam na podpieczony spód. Sernik umieszczam w piekarniku i piekę przez 75 minut, następnie studzę przy uchylonym piekarniku. Wystudzony sernik umieszczam w lodówce i chłodzę kilka godzin a najlepiej całą noc.
Sok z jagód, masło, cukier i jajka roztrzepuję i podgrzewam na wolnym ogniu przez kilkanaście minut cały czas mieszając. Krem po tym czasie powinien znacznie zgęstnieć. Gotowy krem studzę do temperatury pokojowej i smaruję nim wierzch ciasta. Sernik dekoruję świeżymi borówkami i jagodami.
Smacznego, Klaudia.
wygląda cudnie!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję, cieszę się :)
UsuńWygląda naprawdę pięknie, ma taki intensywny kolor :) jaką konsystencję ma sernik - jest bardziej mazisty i kremowy czy sypki? Świetny pomysł na wykorzystanie granoli na spód :)
OdpowiedzUsuńSernik jest z pewnością zbity i treściwy. Gdybym pominęła mąkę ziemniaczaną z pewnością byłby bardziej kremowy. A jeśli chodzi o kolor to nawet mnie nadal zachwyca. Polecam wypróbować przepis :)
UsuńPięknie wygląda! uwielbiam takie ciacha!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się podoba :)
UsuńJagody można śmiało nazwać polskim superfoodsem. Zawierają mnóstwo witamin i przeciwutleniaczy. Co tam goi, czy acai, mamy swoje własne, rodzime jagody - czarne! W dodatku niedrogie albo zupełnie za darmo :)
OdpowiedzUsuńjakzdrowojesc.pl
Dokładnie tak! Nie trzeba daleko szukać, nasze rodzime produkty są równie zdrowe co popularne za granicą te wymienione przez Ciebie. Tylko się cieszyć, że Polacy mają coraz większą świadomość produktów i zaczynają doceniać to co nasze.
UsuńPozdrawiam serdecznie :)
Spód świetny i zachwycający kolor sernika :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję! To mój ulubiony wypiek tego lata :)
Usuńcudo :) nie oparłabym mu się z pewnością ;)
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy! :)
UsuńPozdrawiam
Wyglada cudownie, uwielbiam serniczki z jagodami :)
OdpowiedzUsuńAsiu, ja również! To jest mój faworyt :)
UsuńPowiem tylko- BOSKI! Więcej nie trzeba dodawać ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :)
Usuń