Sezon na jagody niestety już się kończy ale jeśli macie jakieś dodatkowe ilości w zamrażarce to wykorzystajcie je do przepysznej owsianki jagodowej! Delikatna, orzeźwiająca, smakuje jak lato. Bardzo jagodowa, odrobinę słodka. Energetyczna, idealna na śniadanie!
Składniki (na 1 porcje):
1 porcja owsianki ma około 225 kcal
Składniki (na 1 porcje):
1 porcja owsianki ma około 225 kcal
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1/2 szklanki mleka 0,5%
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1/2 szklanki jagód + odrobina do dekoracji
- syrop klonowy do polania (opcjonalnie)
Płatki gotuję w mleku przez minut, do momentu aż zmiękną i wchłoną cały płyn. Dodaję jagody i gotuję jeszcze minutę. Po ugotowaniu ściągam z ognia i dodaję syrop klonowy oraz jogurt naturalny. Całość dokładnie mieszam i przekładam do miseczki. Przed podaniem dekoruję świeżymi jagodami i syropem klonowym.
Smacznego, Klaudia.
wspaniały kolor wyszedł :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńpiękny kolor wyszedł, to ostatni czas na jagody u mnie ciężko już dostać. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa zapobiegawczo zamroziłam trochę jagód. To prawda kolor wyszedł nieziemsko apetyczny :)
UsuńPiękny kolor! <3 mam jeszcze w domu jagody i pewnie coś tak pysznego jeszcze z nich powstanie :D
OdpowiedzUsuńKoniecznie! :)
UsuńAch co za kolor! Uwielbiam ten kolor, uwielbiam jagody <3
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się podoba przepis :)
UsuńSuper! Podobnie robię jaglankę, ale takiego koloru nie udało mi się zrobić :)
OdpowiedzUsuńJa w tym roku wpadłam w jagodowy szał i zarówno owsianka, sernik czy jaglanka uzyskują taki piękny kolor. :)
Usuń