Prosta sałatka z pieczonym burakiem, soczystą piersią z kurczaka i fetą oraz płatkami migdałów. Całość polana sosem balsamico, który idealnie komponuje się ze słodyczą buraka i słoną fetą. Do tego tylko wystarczą już migdały w płatkach, by całość stała się przyjemnie chrupiąca.

Składniki (na 2 porcje):
  • garść rukoli
  • 1 burak średniej wielkości
  • 50 gram sera feta
  • 150 gram piersi kurczaka
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 2 łyżki sosu balsamicznego
  • marynata do kurczaka: szczypta soli, pieprzu, wędzonej papryki, majeranku, 1/2 szklanki piwa
Buraka owijam folią aluminiową i piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez godzinę. Pierś kurczaka przyprawiam i umieszczam w rękawie do pieczenia. Wlewam piwo, zamykam rękaw i umieszczam pierś w piekarniku razem z burakiem. Kurczaka piekę przez 10-12 minut. Studzę zarówno upieczoną pierś kurczaka, jak i buraka. Rukolę myję, osuszam ręcznikiem papierowym i umieszczam na talerzu. Buraka obieram, kroję w cienkie plastry i układam na rukoli. Pierś kurczaka kroję na mniejsze kawałki i umieszczam na talerzu. Całość posypuję pokruszoną fetą i płatkami migdałów, które dobrze jest też wcześniej uprażyć na patelni. Sałatkę polewam sosem balsamicznym.

Smacznego, Klaudia.

Brak komentarzy