Nie od dziś wiadomo, że piękny wygląd i młodo wyglądająca skóra to efekt zarówno pielęgnacji, aktywności fizycznej jak i odpowiednio zbilansowanej diety. By cieszyć się młodo wyglądającą cerą i ogólnym zdrowiem należy w ciągu dnia pić dużo płynów (latem około 2 litrów dzienne) oraz z rozsądkiem i rozwagą podchodzić do tematu odżywiania. Z rozsądkiem wcale nie musi oznaczać, że nasz codzienny jadłospis musi opierać się na wyrzeczeniach. Nie musimy rezygnować w diecie z tłuszczu, szczególnie jeśli jest on roślinnego pochodzenia, czy z cukrów prostych. Wystarczy stosowanie się do zasady umiaru i rozwagi, by nie rezygnować w pełni z wielu elementów codziennego jadłospisu. 
Niekiedy wystarczy zastąpić białą mąkę płatkami owsianymi, część oleju zamieć na jogurt naturalny lub zmiksowne banany a podaną ilość cukru w przepisie pomniejszyć o połowę. Przecież deser nie musi być słodki jak ulepek, a gwarantuje Wam, że jeżeli posłodzicie go jedynie odrobinę - tylko zyska na smaku. 
Zdrowa i zbilansowana dieta może opierać się w niewielkiej ilości na cukrach prostych, jednak nie powinny one dominować w ciągu dnia a być jedynie skromnym dodatkiem, który poprawi smak wielu potraw. Zastanówcie się gdzie w Waszej diecie jest ukryty cukier z którego możecie zrezygnować? Może niepotrzebnie słodzicie kawę trzema łyżeczkami cukru, skoro po jednej i tak będzie ona słodka? Może niepotrzebnie słodzicie sałatki owocowe miodem skoro same w sobie są wystarczająco słodkie? Jeżeli "utniecie" kilka dodatkowych łyżek cukrów prostych w ciągu dnia z posiłków w których niekoniecznie jest on potrzebny- taki kawałek owsianego ciasta z pewnością Wam nie zaszkodzi a jedynie umili dzień. 
Ciasto owsiane z dodatkiem żurawiny na bazie oleju rzepakowego i jogurtu z ricottą, truskawkami i wiśniami to deser pełen zdrowia, który może przy okazji stanowić samodzielny posiłek, ze względu na to, że jest to bardzo pożywne ciacho. Taki jeden kawałek ciasta spokojnie zaspokoił mój głód rano i dał poczucie sytości na kilka kolejnych godzin. To kolejna zaleta tej słodkości. Jako dietetyk- polecam Wam ten przepis. 

Składniki (na formę keksową o wymiarach 12 cm x 20 cm):

  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych (użyłam pół na pół z jaglanymi)
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego 
  • 180 gram jogurtu naturalnego 
  • 1 szklanka mąki orkiszowej typ 2000
  • 1/3 szklanki otrąb owsianych 
  • 1/3 szklanki siemienia lnianego 
  • 2 jaja 
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1/2 szklanki cukru marki Polski Cukier 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu i imbiru
  • 1/3 szklanki płatków migdałów 
  • 2 łyzeczki proszku do pieczenia 
  • 250 gram sera ricotta
  • garść świeżych wiśni i truskawek 
Jajka wymieszaj z jogurtem, olejem i cukrem. Płatki owsiane wymieszaj z mąką orkiszową, siemieniem lnianym, otrębami, suszoną żurawiną, solą, cynamonem, imbirem, proszkiem do pieczenia i migdałami. Suche składniki wymieszaj z mokrymi. Przygotowaną masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 50 minut lub dłużej, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wystudź na kratce a następnie przekrój wzdłuż na pół i posmaruj większością sera ricotta. Pozostałym serem posmaruj wierzch. Wierzch ciasta udekoruj świeżymi owocami. Przechowuj w lodówce. Ciasto długo utrzymuje świeżość. 

Smacznego, Klaudia.









Zapraszam do odwiedzenia strony internetowej; www.uczymyjakslodzic.pl

21 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie! Zdrowe ciacha to coś co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie i kusząco wygląda. Z tym cukrem, masz rację nie można się dać zwariować, ale to jaką ilość jego spożywamy ma wielkie znaczenie. Dlatego należy zwracać na to uwagę. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubie owsiane ciasteczka, ale mało jem słodkiego. Cukier schodzi powoli w mojej kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  4. To ciasto to samo zdrowie,a jak pięknie się prezentuję. Brawo za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja co prawda cukier całkowicie zastąpiłabym czymś zdrowszym, ale rozumiem, że to na potrzeby konkursu :) Pomysł na ciacho świetny, wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. genialne ciacho!
    takie "zdrowe" ciasta są wbrew pozorom bardzo pyszne :) o tym, że wygląda cudnie, to na pewno wiesz :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ ono pięknie wygląda! :) Aż żal jeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię owsiane ciast a i ciasteczka tylko biały cukier zastąpiłam ciemnym lub miodem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zarówno cukier biały, jak i brązowy czy miód to nadal cukier prosty. Miód pod wpływem temperatury traci swoje wszystkie dobroczynne właściwości i zachowuje się niemalże jak cukier. W tej sytuacji to nie rodzaj będzie miał znaczenie tylko ilość jaką wykorzystasz do przepisu :)

      Usuń
  9. Bardzo lubię ciasta i ciasteczka owsiane tylko cukier biały zastąpiłabym ciemnym lub miodem.

    OdpowiedzUsuń
  10. Niesamowite zdjęcia! Chętnie bym zjadła kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Proszę o sprecyzowanie ilości płatków czy ma być 1 1/2 szklanki czy paczki o określonej wadze.

    OdpowiedzUsuń