Uwielbiam lekkie i smaczne sałatki na lunch w pracy lub na kolację w domu. Niekiedy jednak zdarza mi się przygotować sałatkę na śniadanie, wówczas najczęściej sporą jej ilość stanowi sycące białko, które spowoduje, że dzień zacznę pełnowartościowym posiłkiem, które na długo będę czuła. Teraz, kiedy pogoda jest strasznie przygnębiająca i wokół jest tylko szaro i mokro, fajnie poprawić sobie nastrój kolorowym, smacznym i dietetycznym posiłkiem. Enjoy!

Składniki (na 2 porcje):
  • 80 g sera halloumi 
  • 200 g pomidorków koktajlowych 
  • dwie garście świeżego szpinaku 
  • 2 jaja 
  • garść żurawiny suszonej 
  • 2 gruszki 
  • łyżka oleju rzepakowego do grillowania 
  • dressing: łyżka miodu, łyżka musztardy francuskiej, łyżka oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu 
Ugotuj jaja na twardo i obierz ze skorupki. Pomidorki koktajlowe przekrój wzdłuż na pół. Rozgrzej patelnię do grillowania, przesmaruj tłuszczem. Pokrój w plastry gruszkę oraz ser halloumi. Grilluj ser oraz gruszkę na patelni do zarumienienia. Na talerzu poukładaj szpinak, pomidorki, grillowaną gruszkę i ser. Wierzch posyp suszoną żurawiną. Składniki dresssingu dokładnie wymieszaj i polej nim sałatkę tuż przed podaniem. 

Smacznego, Klaudia!





 

Brak komentarzy