W ciągu roku na świecie marnuje się 1,3 mld ton żywności. Wyobrażacie sobie tę ilość? Jeszcze bardziej przykre statystyki to te, że na świecie 821 mln ludzi głoduje. O tyle, o ile na głód na świecie jako zwykli ludzie nie mamy zbyt dużego wpływu, to mamy i to OGROMNY wpływ na ilość produktów, które codziennie wyrzucamy. 


Tak naprawdę ponad połowa żywności, która idzie do kosza to ta, którą wyrzucamy w swoim gospodarstwie domowym. O wiele mniejsze straty żywności związane są z gastronomią oraz z przetwórstwem żywności. Tak więc, jak wcześniej wspominałam - mamy OGROMNY wpływ na to, ile żywności się zmarnuje. Jak to zmienić?



Obecnie bardzo modnym stał się trend zero waste, który polega na niemarnowaniu - w naszym przypadku żywności. Istnieje 5 prostych zasad, które pomogą nam ograniczyć ilość wyrzucanych produktów żywnościowych.

  • Planowanie zakupów i posiłków - nie ma nic prostszego jak tuż przed zakupami przygotowanie sobie listy zakupów. Dzięki temu kupimy tylko te produkty, które są nam rzeczywiście niezbędne. Wychodząc krok wprzód - przygotujmy sobie również rozpiskę, co planujemy w danym tygodniu zjeść - to jeszcze bardziej ułatwi nam zadanie.
  • Ograniczenie kupowania nadmiernych ilości produktów spożywczych. Produkty suche możesz kupić w większej ilości - one tak szybko się nie marnują. Zastanów się jednak nad kupnem produktów takich jak nabiał, mięso, owoce i warzywa – to, że są w promocji nie pomoże Ci ich przejeść na czas 😉
  • Odpowiednie przechowywanie produktów spożywczych - materiałowe torby, słoiki oraz pojemniki wielorazowego użytku to najlepsze opakowania dla żywności. Dzięki nim Twoje produkty dłużej zachowają świeżość.


Widzicie? To wcale nie takie trudne 😉
  • Wykorzystywanie resztek – z resztek produktów żywieniowych również możemy zrobić ciekawe rzeczy - np. peeling z fusów od kawy bądź też wykorzystać skórkę pomarańczy do sernika.  



Zapraszamy Was także na naszego bloga, gdzie również znajdziecie wiele przepisów idealnie wpisujących się w regułę "zero waste".

Poniżej znajdziecie propozycje posiłków, które pomogą Wam wdrożyć trend zero waste również do Waszego życia :)

     https://www.mangopapaja.pl/2016/05/hummus-z-pesto-z-natki-marchewki.html

     https://www.mangopapaja.pl/2014/06/pasta-jajeczna-z-awokado.html

     https://www.mangopapaja.pl/2014/06/zapiekanka-z-cukinii-ziemniakow-i.html

     https://www.mangopapaja.pl/2018/10/dietetyczny-chlebek-bananowy-z-5.html




Nie marnujmy żywności, bądźmy eko i dbajmy o siebie i środowisko wspólnie. Nie możemy poprzez naszą bezmyślność niszczyć planety, a wyrzucanie jedzenia to jej totalne marnotrawstwo. 


Mango Papaja team 

Brak komentarzy