W ciągu roku na świecie marnuje się 1,3 mld ton żywności. Wyobrażacie sobie tę ilość? Jeszcze bardziej przykre statystyki to te, że na świecie 821 mln ludzi głoduje. O tyle, o ile na głód na świecie jako zwykli ludzie nie mamy zbyt dużego wpływu, to mamy i to OGROMNY wpływ na ilość produktów, które codziennie wyrzucamy.
Tak naprawdę ponad połowa żywności, która idzie do kosza to ta, którą wyrzucamy w swoim gospodarstwie domowym. O wiele mniejsze straty żywności związane są z gastronomią oraz z przetwórstwem żywności. Tak więc, jak wcześniej wspominałam - mamy OGROMNY wpływ na to, ile żywności się zmarnuje. Jak to zmienić?
Obecnie bardzo modnym stał się trend zero waste, który polega na niemarnowaniu - w naszym przypadku żywności. Istnieje 5 prostych zasad, które pomogą nam ograniczyć ilość wyrzucanych produktów żywnościowych.
- Planowanie zakupów i posiłków - nie ma nic prostszego jak tuż przed zakupami przygotowanie sobie listy zakupów. Dzięki temu kupimy tylko te produkty, które są nam rzeczywiście niezbędne. Wychodząc krok wprzód - przygotujmy sobie również rozpiskę, co planujemy w danym tygodniu zjeść - to jeszcze bardziej ułatwi nam zadanie.
- Ograniczenie kupowania nadmiernych ilości produktów spożywczych. Produkty suche możesz kupić w większej ilości - one tak szybko się nie marnują. Zastanów się jednak nad kupnem produktów takich jak nabiał, mięso, owoce i warzywa – to, że są w promocji nie pomoże Ci ich przejeść na czas 😉
- Odpowiednie przechowywanie produktów spożywczych - materiałowe torby, słoiki oraz pojemniki wielorazowego użytku to najlepsze opakowania dla żywności. Dzięki nim Twoje produkty dłużej zachowają świeżość.
- Przetwarzanie produktów spożywczych - pamiętajcie, że istnieje wiele rozwiązań na wykorzystanie danego produktu, nawet gdy stracił już pierwszą świeżość lub został poddany wcześniej obróbce termicznej. Na przykład szukając inspiracji na portalu Przepisy.pl, z ugotowanego makaronu możecie zrobić zapiekankę lub sałatkę --> https://www.przepisy.pl/przepis/salatka-z-indykiem-i-makaronem a z ugotowanego mięsa z rosołu – farsz np. do naleśników --> https://www.przepisy.pl/przepis/krokiety-z-miesa-z-rosolu. Z kolei ugotowane jajka idealnie nadadzą się do pasty jajecznej --> https://www.przepisy.pl/przepis/pasta-jajeczna-z-bazylia-i-orzeszkami
- Wykorzystywanie resztek – z resztek produktów żywieniowych również możemy zrobić ciekawe rzeczy - np. peeling z fusów od kawy bądź też wykorzystać skórkę pomarańczy do sernika.
Poniżej znajdziecie propozycje posiłków, które pomogą Wam wdrożyć trend zero waste również do Waszego życia :)
● https://www.mangopapaja.pl/2016/05/hummus-z-pesto-z-natki-marchewki.html
● https://www.mangopapaja.pl/2014/06/pasta-jajeczna-z-awokado.html
● https://www.mangopapaja.pl/2014/06/zapiekanka-z-cukinii-ziemniakow-i.html
● https://www.mangopapaja.pl/2018/10/dietetyczny-chlebek-bananowy-z-5.html
Brak komentarzy