Niezbyt wiele piekę ciast, niemniej jednak uwielbiam je jeść. Ostatnio nabieram więcej wprawy więc pozwalam sobie na odrobinę trudniejsze przepisy. Spód i krem do tarty można przygotować dzień wcześniej. Tuż przed podaniem najlepiej udekorować ciasto malinami. Starta gorzka czekolada nadaje całości charakteru. Ciasto nie jest zbyt słodkie, właśnie takie jak lubię najbardziej.
Składniki (na formę o średnicy 28 cm):
Ciasto kruche:
- dwie szklanki mąki
- 100 gram masła o temperaturze pokojowej + 20 gram
- jedno jajko
- szczypta soli
- 4 łyżki cukru
- opcjonalnie dwie łyżki wody
- 300 gram mascarpone
- 150 ml śmietany 30%
- 50 gram białej czekolady
- laska wanilii
- 300 gram świeżych malin (lub truskawek, borówek, jagód)
- 25 gram gorzkiej czekolady
Smacznego, Klaudia.
0 komentarze