Burak

Sałatka z rukolą, burakiem, kozim serem i szynką parmeńską ze słonecznikiem

08:00

 
Szybkie i proste śniadanie to właśnie taka sałatka. Wystarczy tylko wcześniej upiec kilka buraków, które świetnie nam posłużą jako składnik do wielu dań. Jeśli ktoś nie wyobraża sobie sałatki bez dressinu, polecam wymieszać łyżkę syropu klonowego z łyżką octu balsamicznego i łyżką oliwy z oliwek.

Składniki:
  • 1 upieczony burak (pieczony 1 godzinę w temperaturze 200 stopni)
  • 30 gram koziego sera
  • 1-2 plastry szynki parmeńskiej
  • garść rucoli
  • łyżka nasion słonecznika
Rucolę układamy na talerzu. Buraka i kozi ser kroimy w kostkę, kładziemy na rucoli. Całość posypujemy porwaną w palcach szynką parmeńską oraz nasionami słonecznika. Polewamy oliwą z oliwek lub dressingiem.


Zobacz także

1 komentarze

  1. Smakowite połączenie, fajna sałatka na śniadanko lub kolację :)

    OdpowiedzUsuń