Owsianka zapiekana z twarogiem, z dodatkiem żurawiny i orzechów włoskich
A więc tak jak obiecałam dodaję przepis na owsiankę z twarogiem. Przepyszne danie, w sam raz na śniadanie lub lunch w pracy. Świetna z dodatkiem jogurtu naturalnego i syropu klonowego.
Składniki:
- szklanka płatków owsianych (nie błyskawicznych!)
- 250 gram twarogu półtłustego lub chudego
- 2 jaja
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki stewii lub 3 łyżki cukru trzcinowego
- garść żurawiny
- garść orzechów włoskich
Do podania:
- łyżka cukru trzcinowego
- jogurt naturalny
- syrop klonowy
- mus malinowy
- jagody
Twaróg, jaja, jogurt naturalny i stewię blenderujemy na gładką masę. Mieszamy z płatkami owsianymi, żurawiną i orzechami. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po tym czasie całość posypujemy łyżką cukru trzcinowego i ponownie wstawiamy do piekarnika, tym razem zwiększamy temperaturę do 200 stopni, na około 5 minut. Cukier powinien się skarmelizować i stworzyć chrupiącą skorupkę.
Podajemy z jogurtem naturalnym i syropem klonowym.
bardzo ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńtaka owsianka jak ciacho, pysznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuń