Całkiem ciekawa, pikantna pasta na kanapki lub jako nadzienie do wytrawnych naleśników. Pieczona papryka, papryczka chili i kawałek imbiru odwalają tutaj całkiem niezłą robotę. Do tego ciecierzyca, która nadaje fantastyczny orzechowy posmak. Pychota!

Składniki:
  • 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (opcjonalnie z puszki)
  • 3/4 papryki czerwonej
  • 1 papryczka chili
  • 1 cm imbiru
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki wody
Paprykę, chili oraz imbir wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Skórka papryki może a nawet powinna być ciemna (łatwiej odchodzi). Warzywa studzimy, obieramy ze skórki. Do kielicha blendera wkładamy ciecierzycę, upieczone warzywa, olej z pestek winogron, przyprawy i wodę. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, jeśli jest taka potrzeba dodajemy więcej wody. Ewentualnie doprawiamy solą.

Propozycja podania: wafel ryżowy, roszponka i ugotowane jajko


Brak komentarzy