Idealnie upieczona pierś kaczki, pokrojona na cienkie plastry może być świetną propozycją jako przystawka lub stanowić dodatek mięsny do dania głównego.

Pieczona pierś kaczki
Składniki:
  • 2 piersi kaczki
  • świeżo zmielona sól i pieprz
  • grillowane cząstki gruszki do podania lub sos malinowo- żurawinowy
Pierś kaczki nacinamy od strony skóry, tworząc ukośne linie na piersi. Doprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy na 30 minut (lub więcej) do lodówki. Rozgrzewamy patelnię i smażymy pierś- najpierw od strony skóry 4 minuty, następnie z drugiej strony minutę. Odlewamy wytopiony tłuszcz a piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego skórą do góry. Ponownie doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 18-19 minut. Następnie wyciągamy piersi kaczki i odstawiamy by "odpoczęły" na kilkanaście minut. Tuż przed podaniem kroimy piersi na cienkie plasterki, podajemy z grillowaną gruszką lub sosem malinowo- żurawinowym.

 

Brak komentarzy