Ciasta na kruchym spodzie

Orkiszowa tarta z rabarbarem

08:00

Przepyszna tarta z sezonowym dodatkiem jakim jest rabarbar, koniecznie trzeba wypróbować wiosną i latem. Najlepiej smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych.

Składniki (Przepis na formę do tarty o średnicy 28 cm)
Ciasto kruche:
  • 300 gram mąki orkiszowej typ 2000
  • 100 gram masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • opcjonalnie łyżka wody, jeśli ciasto nie chce się kleić
  • 2-3 łyżki stewii
Farsz:
  • 700-800 gram łodyg rabarbaru- skórkę zostawiamy
  • sok z 1/4 cytryny
  • 2-3 łyżki (lub więcej) cukru
  • 1 kieliszek whiskey


Ciasto kruche
Wszystkie składniki zagniatamy krótko i intensywnie. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Następnie wyciągamy ciasto, odrywamy 1/4 i odstawiamy, resztę ciasta wałkujemy i rozkładamy w formie do tarty.

Farsz
Rabarbar kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, wlewamy sok z cytryny, whiskey, wsypujemy cukier i karmelizujemy na średnim ogniu przez kilkanaście minut aż warzywo całkowicie się rozpadnie.
Następnie gotowy farsz nakładamy na rozwałkowane ciasto. Pozostałe ciasto wałkujemy, kroimy nożem w paski i nakładamy na farsz. Tarte pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 25-27 minut. Podajemy z lodami.

Uwaga!
Do tarty świetnie nadają się również inne owoce sezonowe. Ponadto do tej tarty można również wykorzystać owoce, które pozostały nam po robieniu nalewki. Wtedy pomijamy dodatek whiskey, gdyż owoce same w sobie są wystarczająco pijane. Karmelizowanie spowoduje utratę alkoholu, natomiast smak farszu będzie dużo lepszy.

Smacznego, Klaudia.



Zobacz także

4 komentarze