Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego są tak ważne w naszej codziennej diecie. Dzięki dużej zawartości białka, czujemy się syci dłużej, ponadto białko jest głównym składnikiem budulcowym naszych kości, włosów czy paznokci- dbajmy o to, by nie zabrakło go w naszej diecie. Witamy A i D oraz wapń są równie ważne w naszej diecie aby utrzymać w odpowiednim stanie nasz organizm. Wystarczą dwa plasterki sera dziennie aby zaspokoić nasze zapotrzebowanie na wapń. Warto zadbać o nasze zdrowie a mleko i jego przetwory są niezastąpione jeśli chodzi o bogactwo białka, witamin i minerałów.
Tarty uwielbiam. W każdej postaci. Smak tej tarty mogłabym porównać do... pierogów ruskich :) Lekko kwaśna, sycąca a smak twarogu przełamuje jedynie słodki batat, który idealnie gra tutaj z naszymi rodzimymi smakami. Polecam spróbować, szczególnie kiedy w lodówce jest nadmiar twarogu i jogurtu naturalnego a do drzwi pukają goście :)

Składniki:
  • gotowe ciasto kruche lub francuskie
  • 250 gram twarogu chudego
  • 250 ml jogurtu naturalnego 1,5%
  • 3-4 jaja
  • 20 gram startego parmezanu
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • 1/2 batata (gotujemy w wodzie lub na parze 15 minut)
  • 50 gram sera koziego
  • natka pietruszki do ozdoby

Twaróg miksujemy z jogurtem naturalnym, doprawiamy solą i pieprzem. Jaja mieszamy z parmezanem z dodatkiem gałki muszkatołowej. Batata gotujemy w wodzie, następnie kroimy w plastry. Ser kozi również kroimy w plastry. Masę twarogową mieszamy z masą jajeczną. Wylewamy na spód tarty, następnie układamy plastry batata i sera koziego. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 45 minut. Wyciągamy z piekarnika i jeszcze ciepłą podajemy z dodatkiem natki pietruszki.


Smacznego, Klaudia.



 

Brak komentarzy