Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego
wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D –
dlatego są tak ważne w naszej codziennej diecie. Dzięki dużej zawartości
białka, czujemy się syci dłużej, ponadto białko jest głównym składnikiem
budulcowym naszych kości, włosów czy paznokci- dbajmy o to, by nie zabrakło go
w naszej diecie. Witamy A i D oraz wapń są równie ważne w naszej diecie aby
utrzymać w odpowiednim stanie nasz organizm. Wystarczą dwa plasterki sera
dziennie aby zaspokoić nasze zapotrzebowanie na wapń. Warto zadbać o nasze
zdrowie a mleko i jego przetwory są niezastąpione jeśli chodzi o bogactwo
białka, witamin i minerałów.
Tarty uwielbiam. W każdej postaci. Smak tej tarty mogłabym porównać do... pierogów ruskich :) Lekko kwaśna, sycąca a smak twarogu przełamuje jedynie słodki batat, który idealnie gra tutaj z naszymi rodzimymi smakami. Polecam spróbować, szczególnie kiedy w lodówce jest nadmiar twarogu i jogurtu naturalnego a do drzwi pukają goście :)
Składniki:
- gotowe ciasto kruche lub francuskie
- 250 gram twarogu chudego
- 250 ml jogurtu naturalnego 1,5%
- 3-4 jaja
- 20 gram startego parmezanu
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- 1/2 batata (gotujemy w wodzie lub na parze 15 minut)
- 50 gram sera koziego
- natka pietruszki do ozdoby
Twaróg miksujemy z jogurtem naturalnym, doprawiamy solą i pieprzem. Jaja mieszamy z parmezanem z dodatkiem gałki muszkatołowej. Batata gotujemy w wodzie, następnie kroimy w plastry. Ser kozi również kroimy w plastry. Masę twarogową mieszamy z masą jajeczną. Wylewamy na spód tarty, następnie układamy plastry batata i sera koziego. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 45 minut. Wyciągamy z piekarnika i jeszcze ciepłą podajemy z dodatkiem natki pietruszki.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy