Takie burgery to świetna alternatywa dla tradycyjnych mielonych bądź ociekających tłuszczem burgerów wołowych lub wieprzowych. Dodatek kaszy jaglanej powoduje, iż burgery są bardziej wartościowe i treściwe. Bogate w witaminy i minerały niezbędne do funkcjonowania naszego organizmu, natomiast jarmuż... Tego Pana chyba nie muszę już nikomu przedstawiać, jego sława rośnie a ilość składników odżywczych jakie posiada bije inne produkty na głowę, jest to z pewnością super food.
- 1 szklanka jarmużu*
- 250 gram mielonego mięsa drobiowego, np. indyka lub piersi kurczaka
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej + 1/2 wody do gotowania kaszy
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej, papryki wędzonej, ziół prowansalskich
- łyżka masła
- 1 cebulka
- oliwa z oliwek
Kaszę gotujemy w podanej ilości wody aż całkowicie ją wchłonie i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie rozdrabniamy jarmuż i smażymy na maśle drobno posiekaną cebulkę przez 2-3 minuty. Mieszamy mielone mięso, ugotowaną kaszę, jarmuż, cebulkę oraz przyprawy Doprawiamy solą i pieprzem. Z podanej masy formujemy burgery (najlepiej dłonie zwilżyć oliwą z oliwek). Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej (już bez tłuszczu jeśli używaliśmy oliwy do formowania burgerów) po 3-4 minuty z każdej strony.
Podajemy z ulubionymi dodatkami, sałatką lub w bułce.
Smacznego, Klaudia.
*W sezonie świetnie sprawdzi się również botwinka.
Brak komentarzy