Krem z pieczarek na winie
...czyli co się nawinie. Prosty, lekki przepis. Zupa może nie powala wyglądem ale z kleksem śmietany, natką pietruszki i pysznym, domowym chlebem na zakwasie wygrywa wszystko. Smak wina wyczuwalny, delikatny. Pyszny krem!
Składniki:
- 500 gram umytych, obranych i posiekanych niedbale pieczarek
- 1/2 dużej cebuli, posiekanej
- ząbek czosnku
- świeży tymianek
- łyżka masła
- 1/2 szklanki wina półwytrawnego
- 1 szklanka bulionu
- sól, pieprz
- do podania: kleks z kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego, natka pietruszki, świeże pieczywo, super wyglądają i smakują podsmażone pieczarki
Na maśle smażymy cebulę i czosnek, dodajemy posiekane pieczarki i dusimy całość aż woda z pieczarek całkowicie odparuje a pieczarki zrobią się delikatnie brązowe. Doprawiamy świeżym tymiankiem. W tym momencie wlewam do garnka wino i staram się je w większym stopniu odparować- alkohol wyparuje, pozostanie jedynie smak wina. Wlewam bulion i całość gotuje jeszcze kilka minut na średnim ogniu. Całość miksuję dokładnie blenderem, doprawiam solą i pieprzem. Ponownie doprowadzam do wrzenia. Podaję z kleksem śmietany i smażonymi pieczarkami.
Smacznego, Klaudia.
Z pewnością była pyszna :)
OdpowiedzUsuń