Kocham takie obiady, które pachną i smakują wiosną.

Składniki:
  • 4 filety z indyka
  • 1/2 pęczka botwiny
  • 2 łyżka mascarpone
  • 1/4 szklanki wina półwytrawnego + 1/4 szklanki wina do marchewki i groszku
  • 1 łyżka masła + 1 łyżka masła do smażenia marchewki i groszku
  • sól, pieprz
  • łyżka syropu z Agawy
  • 5-6 młodych ziemniaczków
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 marchewki
  • 1/2 puszki groszku
Filety z indyka doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na parze razem z ziemniakami (młode ziemniaki 25 minut, filety z indyka 15 minut). W tym czasie kroimy marchewkę w kostkę i dusimy na łyżce masła kilka minut, dodajemy groszek i dokładnie mieszamy. Wlewamy wino, doprawiamy sola, pieprzem i dusimy całość kilka minut. Na patelni rozpuszczamy masło, botwinę myjemy, drobno siekamy i dusimy na maśle. Wlewamy wino i czekamy aż część odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy kilka łyżek wody i dusimy całość 2-3 minuty. Dodajemy mascarpone. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodajemy jeszcze kilka łyżek wody. Na koniec dodajemy część posiekanego koperku.
Ziemniaczki doprawiamy solą tuż po ugotowaniu i posypujemy koperkiem. Podajemy z filetem indyka, marchewką duszoną z groszkiem. Całość polewamy sosem i posypujemy koperkiem.

1 komentarz: