Uwielbiam takie dania, szybkie i proste ale w smaku wyśmienite. To właśnie jest takie danie- zachwyca smakiem, aromatem świeżych ziół. Nie jest przekombinowane. Jest idealne!


Składniki (na dwie porcje):
  • 120 gram makaronu penne- u mnie makaron kukurydziany
  • garść jarmużu
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka bazylii
  • sól, pieprz
  • garść orzechów nerkowca
  • 3-4 łyżki kremowego serka Arla Apetina "Pesto i Rukola"
  • do podania: kilka listków bazylii, orzechy nerkowca oraz natka pietruszki

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (najlepiej 1 minutę krócej niż jest napisane na opakowaniu. W tym czasie na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i smażmy na niej posiekany czosnek oraz jarmuż, około minutę. Jarmuż ściągamy z ognia i umieszczamy go w pojemniku blendera (lub w malakserze). Dodajemy posiekane niedbale zioła: natkę pietruszki oraz bazylię, orzechy nerkowca, 3 łyżki oliwy z oliwek, szczyptę soli oraz pieprzu. Całość miksujemy chwilę, aż uzyskamy pesto. Ugotowany makaron odcedzamy i wkładamy ponownie do garnka, dodajemy pesto oraz kremowy serek Apetina "Pesto i Rukola". Całość dokładnie mieszamy. Porcję makaronu z pesto dekorujemy listkami bazylii oraz natką pietruszki i posiekanymi orzechami nerkowca. Gotowe!





Brak komentarzy