08:00
Zupa krem z białych szparagów z chipsem z szynki parmeńskiej, główkami szparagów, serem brie oraz natką pietruszki
- pęczek białych szparagów (500 gram)- obieramy i odrywamy zdrewniałe końce, odcinamy główki
- 3 ziemniaki
- 2 szklanki bulionu
- 1/3 szklanki wina półwytrawnego
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- do podania: chips z szynki parmeńskiej, ser brie, smażone główki szparagów, natka pietruszki
Podajemy z chipsem z szynki parmeńskiej: na suchej, rozgrzanej patelni smażymy szynkę parmeńską po 1 minucie z każdej strony. Następnie na wytopionym tłuszczu smażymy główki szparagów (nabiorą intensywnego smaku), doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu.
Zupę posypujemy główkami szparagów, podajemy z chipsem z szynki, pokrojonym serem brie oraz natką pietruszki. Dodatki są w tej zupie bardzo ważne, nadają jej sporo charakteru.
Brak komentarzy