Składniki:
  • pęczek białych szparagów (500 gram)- obieramy i odrywamy zdrewniałe końce, odcinamy główki
  • 3 ziemniaki
  • 2 szklanki bulionu
  • 1/3 szklanki wina półwytrawnego
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • do podania: chips z szynki parmeńskiej, ser brie, smażone główki szparagów, natka pietruszki
Na maśle smażymy pokrojone szparagi. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość dusimy chwilę, wlewamy wino i czekamy aż część odparuje. Następnie dodajemy bulion i gotujemy warzywa do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy na gładki krem i ponownie doprowadzamy zupę do wrzenia. Jeśli jest taka konieczność to ponownie doprawiamy.
Podajemy z chipsem z szynki parmeńskiej: na suchej, rozgrzanej patelni smażymy szynkę parmeńską po 1 minucie z każdej strony. Następnie na wytopionym tłuszczu smażymy główki szparagów (nabiorą intensywnego smaku), doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu.
Zupę posypujemy główkami szparagów, podajemy z chipsem z szynki, pokrojonym serem brie oraz natką pietruszki. Dodatki są w tej zupie bardzo ważne, nadają jej sporo charakteru.


Brak komentarzy