Tarty osobiście uwielbiam. Szczególnie takie lekkie, chrupiące i wyraziste w smaku.

Składniki:
  • gotowe ciasto kruche lub z tego przepisu tu
  • pęczek szparagów
  • 3-4 plastry koziego sera
  • 5-6 plastrów szynki parmeńskiej
  • 3-4 łyżki jogurtu greckiego
  • sól, pieprz, świeże zioła opcjonalnie
Szparagi gotujemy w osolonej wodzie 5-6 minut, wcześniej odrywamy zdrewniałe końce. Następnie kroimy w pół szparagi i kilka z nich owijamy szynką parmeńską. Gotowe ciasto kruche rozkładamy w formie do tarty, smarujemy jogurtem greckim, układamy szparagi. Na wierzch kładziemy plastry koziego sera. Posypujemy niewielką ilością soli i pieprzu.
Tarte pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 18-20 minut. Zjadamy na ciepło lub na zimno. Możemy udekorować świeżymi ziołami.


Brak komentarzy