Jarmuż

Makaron z bobem, szynką, jarmużem i fetą

09:00

 
Kochani! Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszny makaron z dodatkiem bobu, szynki, jarmużu i fety z sosem na bazie posiekanej cebulki, czosnku, ricotty i prosecco. Składników jest sporo, natomiast smaki wynagradza cały trud włożony w przygotowanie. Polecam Wam ten przepis na taki smaczny makaron!

Składniki (na 2 porcje):
  • 100 gram makaronu (użyłam bezglutenowego)
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 lampka Prosecco
  • 100 gram dobrej jakości szynki wieprzowej
  • garść ugotowanego i obranego bobu (bób gotowałam 10 minut)
  • kawałek sera feta
  • garść jarmużu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu
Makaron gotuję w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, 1/2 szklanki wody po gotowaniu makaronu odkładam. Na patelni rozgrzewam olej i smażę na nim posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Po chwili dodaję pokrojone w paski plastry szynki, jarmuż oraz bób i całość smażę do zarumienienia. Na patelnię wlewam Prosecco, które redukuję o połowę. Dodaję wodę z gotowania makaronu oraz ricottę. Całość duszę przez minutę, doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Wrzucam na patelnię ugotowany makaron oraz pokruszoną fetę, całość dokładnie mieszam. Podaję od razu.

Smacznego, Klaudia.


Zobacz także

4 komentarze