Składniki (na 2 porcje):
- 100 gram makaronu (użyłam bezglutenowego)
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 lampka Prosecco
- 100 gram dobrej jakości szynki wieprzowej
- garść ugotowanego i obranego bobu (bób gotowałam 10 minut)
- kawałek sera feta
- garść jarmużu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu
Makaron gotuję w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, 1/2 szklanki wody po gotowaniu makaronu odkładam. Na patelni rozgrzewam olej i smażę na nim posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Po chwili dodaję pokrojone w paski plastry szynki, jarmuż oraz bób i całość smażę do zarumienienia. Na patelnię wlewam Prosecco, które redukuję o połowę. Dodaję wodę z gotowania makaronu oraz ricottę. Całość duszę przez minutę, doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Wrzucam na patelnię ugotowany makaron oraz pokruszoną fetę, całość dokładnie mieszam. Podaję od razu.
Smacznego, Klaudia.
U mnie dziś również bób ale klasycznie...
OdpowiedzUsuń:)
UsuńBardzo fajna propozycja, uwielbiam wszystkie składniki tego dania.
OdpowiedzUsuńTo dokładnie tak samo jak i ja :)
Usuń