Bardzo smaczny a zarazem zdrowy chleb z mąki owsianej w połączeniu z mąką żytnią. Mimo, iż chleb jest na drożdżach nie wyrasta zbyt mocno, jest zbity i bardziej przypomina pieczywo na zakwasie niż na drożdżach. Nie mnie jednak chlebek jest przepyszny, chrupiący a w środku wilgotny i miękki.
Składniki (na formę o bokach 12x 25 cm):
Składniki (na formę o bokach 12x 25 cm):
- 2 szklanki mąki żytniej typ 720
- 1 i 1/2 szklanki mąki owsianej
- 1 opakowanie suchych drożdży (8g)
- 1/2 szklanki kefiru
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1/2 szklanki oleju
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- masło do wysmarowania formy
- duża garść pestek dyni
Kefir, olej, wodę i jajko mieszam w jednym naczyniu. W drugim mieszam suche składniki: mąki, drożdże, cukier oraz sól. Składniki mokre mieszam z suchymi i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przekładam do formy wysmarowanej masłem i odstawiam ponownie do wyrośnięcia na minimum 15 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewam do 220 stopni. Delikatnie wyrośnięte ciasto smaruję ciepłą wodą i posypuję pestkami. Blaszkę z ciastem umieszczam w nagrzanym piekarniku i piekę chleb przez 55 minut. Gotowy bochenek studzę na kratce, kroję dopiero po całkowitym wystudzeniu. Ostudzone pieczywo owijam w bawełnianą ściereczkę i tak przechowuję przez kilka dni.
Smacznego, Klaudia.
Czy zamiast kefiru można dodać jogurt naturalny? :)
OdpowiedzUsuń