Nie jest trudno mnie oczarować. Wystarczy przygotować idealne risotto i podać je z lampką mojego ulubionego trunku, czyli Prosecco. Natomiast połączenie musującego wina z ryżem już w pierwszych etapach przygotowania dania już w ogóle może gwarantować tylko sukces. Delikatne, smażone na maśle kwiaty cukinii i sezonowy bób to idealne dodatki do tego dania. Koniecznie przygotujcie to danie jeszcze dziś, gdyż sezon na bób i kwiaty cukinii jest tak krótki.
Składniki (na 2 porcje):
Składniki (na 2 porcje):
- 1/2 szklanki ryżu Arborio
- 1 lampka Prosecco
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła + 3 łyżki masła na koniec
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 100 gram ugotowanego bobu, obranego ze skórek
- szczypta soli i pieprzu
- 50 gram parmezanu
- 2 szklanki bulionu warzywnego
Do smażonego bobu i kwiatów cukinii:
- 1 łyżka masła
- garść świeżego oregano
- 5-6 kwiatów cukinii
- garść ugotowanego i obranego bobu
- szczypta soli i pieprzu
Na łyżce masła i oliwy z oliwek smażę posiekaną drobno cebulę i czosnek. Po minucie dodaję ryż i całość smażę kolejną minutę. Wlewam wino i redukuję płyn o połowę. Wlewam pierwszą porcję bulionu (100 ml) i gotuję na wolnym ogniu do momentu aż ryż wchłonie płyn całkowicie. Porcjami wlewam bulion postępując tak samo jak wcześniej. Na koniec gotowania dodaję do ryżu ugotowany bób oraz starty parmezan i masło. Całość doprawiam solą oraz pieprzem i dokładnie mieszam.
W tak zwanym międzyczasie na osobnej patelni rozpuszczam masło. Kwiaty cukinii kroję wzdłuż na pół, zioła siekam. Na rozgrzane masło wrzucam obrany bób i kwiaty cukinii oraz zioła. Całość smażę dosłownie minutę na dużym ogniu, doprawiam i ściągam z patelni.
Gotowe risotto nakładam na talerz. Dekoruję startym parmezanem, smażonym bobem i kwiatami cukinii. Doprawiam świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego, Klaudia.
Aż taka fanką Prosecco nie jestem, ale tego dania bardzo chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńProsecco nie czuć w daniu, natomiast można wykorzystać do przepisu każde inne białe wino.
UsuńPozdrawiam :)
Przez te ulewy moje kwiaty cukinii już się nie nadają, ale na risotto zrobiłaś mi wielką ochotę :)
OdpowiedzUsuńCzy można zrobić idealne risotto bez wina?
Oczywiście, chociaż dodatek wina jest moim zdaniem ciekawym akcentem i nieco przełamuje mdłość samego bulionu, nie mniej jednak wówczas skupiłabym się na przyprawach dodatkowych (może szafran?) żeby dodatkowo wzbogacić smak, odejmując alkohol. Ja moje kwiaty cukinii porwałam od mamy jeszcze w momencie kiedy ulewy nie zniszczyły ich do końca. Natomiast ubolewam, że tak krótko zachowują świeżość. W tej chwili będę szukała ich w marketach, bo chciałabym bardzo zrobić nadziewane.
UsuńPozdrawiam :)
Jakiego oleju najczęściej używasz?
OdpowiedzUsuń