Składniki (na 1 dużą porcję lub 2 standardowe):
- sos czosnkowo- ziołowy ( 100 gram jogurtu naturalnego, szczypta soli i pieprzu, garść świeżych ziół: głównie bazylii i oregano, 1 ząbek czosnku)
- garść posiekanej sałaty rzymskiej
- 3/4 szklanki ugotowanego makaronu (użyłam kukurydzianego)
- 5-6 łyżek mieszkanki meksykańskiej Bonduelle (zawiera groszek, kukurydzę oraz paprykę)
- 60 gram chorizo
- kilka liści sałaty rzymskiej do dekoracji
Na suchej patelni smażę pokrojone w plastry chorizo, do momentu aż tłuszcz w większości się wytopi a samo chorizo stanie się chrupiące. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Sałatę kroję na mniejsze kawałki. Czosnek i zioła siekam, mieszam z jogurtem naturalnym i całość doprawiam szczyptą soli i pieprzu.
Na dnie słoika umieszczam cały sos, następnie dodaję posiekaną sałatę. Nakładam ugotowany i lekko przestudzony makaron oraz mieszankę warzyw konserwowych. Całość posypuję chrupiącym chorizo i dekoruję liśćmi sałaty rzymskiej. Zamykam słoik i przechowuję sałatkę w lodówce do momentu spożycia.
Smacznego, Klaudia.
Tak sie zastanawiam, bo to bardzo fajnie wyglada na zdjeciu (bardzo ladnym zreszta), ale jak to jesc? ;)
OdpowiedzUsuńBardzo prosto! Zamykam słoik, zabieram do pracy, a w pracy otwieram i jem. Można pominąć dodatkowe liście sałaty z góry i wtedy w ogóle już jest wygodnie lub przełożyć całość na talerz. W słoiku jest dokładnie jedna duża porcja więc myślę, że nie powinno być z tym problemu. Liście sałaty można również posiekać (te z góry), wówczas zjedzenie sałatki prosto ze słoika będzie dziecinnie proste.
UsuńPozdrawiam :)
Fajna propozycja na przekąskę, bardzo podobają mi się sałatki przygotowywane w słoiczkach - poręczne i wygodne :)
OdpowiedzUsuńPoręczne, wygodne a jakie piękne, prawda?
UsuńPozdrawiam :)