Przepyszna sałatka z jajkiem w koszulce, chrupiącymi kwiatami cukinii w tempurze i bobem oraz pomidorkami i ogórkiem. Całość uwieńczona najlepszym dressingiem na bazie masła orzechowego i pasty tahini. Polecam, gdyż sałatka jest przepyszna!

Składniki (na 1 - 2 porcje):
  • garść mixu sałat
  • 1/2 ogórka szklarniowego
  • 4-5 pomidorków koktajlowych
  • garść ugotowanego i obranego bobu
  • 3-4 kwiaty cukinii
  • 1-2 jajka
  • dressing: 1 łyżeczka masła orzechowego, 1 łyżeczka pasty tahini. 1 łyżka oleju z pistacji, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu, 1 łyżka wody mineralnej
  • tempura: 1 jajko, 2 łyżki mąki, 3 łyżki mleka, szczypta soli, szczypta sody
  • olej do smażenia
W niewielkim garnku gotuję wodę. Jajko wbijam do miseczki. Kiedy woda się zagotuje obniżam źródło ciepła pod garnkiem do średniego. Jajko wlewam jednym, zdecydowanym ruchem do garnka i gotuję przez 1,5 minuty. Wyławiam łyżką cedzakową i postępuję tak samo z drugim jajkiem.
Składniki tempury dokładnie mieszam. Kwiaty cukinii kroję wzdłuż na pół. W garnku rozgrzewam tłuszcz- tyle by kwiaty mogły w nim swobodnie pływać podczas smażenia. Kiedy tłuszcz będzie już wystarczająco gorący moczę kwiaty w cieście i smażę na gorącym tłuszczu przez pół minuty, do zarumienienia. Usmażone kwiaty odsączam z nadmiaru tłuszczu kładąc je na ręczniku papierowym. Ogórka kroję obieraczką do jarzyn tworząc długie plastry, które formuję w harmonijki. Na talerzu układam sałatę, pokrojonego w plastry ogórka oraz pokrojone pomidorki. Całość posypuję ugotowanym i obranym bobem. Układam smażone kwiaty cukinii oraz ugotowane w koszulce jajko. Składniki dressingu dokładnie mieszam i polewam nim sałatkę. Podaję od razu.

Smacznego, Klaudia.




Brak komentarzy