Składniki (na 1 - 2 porcje):
- garść mixu sałat
- 1/2 ogórka szklarniowego
- 4-5 pomidorków koktajlowych
- garść ugotowanego i obranego bobu
- 3-4 kwiaty cukinii
- 1-2 jajka
- dressing: 1 łyżeczka masła orzechowego, 1 łyżeczka pasty tahini. 1 łyżka oleju z pistacji, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu, 1 łyżka wody mineralnej
- tempura: 1 jajko, 2 łyżki mąki, 3 łyżki mleka, szczypta soli, szczypta sody
- olej do smażenia
W niewielkim garnku gotuję wodę. Jajko wbijam do miseczki. Kiedy woda się zagotuje obniżam źródło ciepła pod garnkiem do średniego. Jajko wlewam jednym, zdecydowanym ruchem do garnka i gotuję przez 1,5 minuty. Wyławiam łyżką cedzakową i postępuję tak samo z drugim jajkiem.
Składniki tempury dokładnie mieszam. Kwiaty cukinii kroję wzdłuż na pół. W garnku rozgrzewam tłuszcz- tyle by kwiaty mogły w nim swobodnie pływać podczas smażenia. Kiedy tłuszcz będzie już wystarczająco gorący moczę kwiaty w cieście i smażę na gorącym tłuszczu przez pół minuty, do zarumienienia. Usmażone kwiaty odsączam z nadmiaru tłuszczu kładąc je na ręczniku papierowym. Ogórka kroję obieraczką do jarzyn tworząc długie plastry, które formuję w harmonijki. Na talerzu układam sałatę, pokrojonego w plastry ogórka oraz pokrojone pomidorki. Całość posypuję ugotowanym i obranym bobem. Układam smażone kwiaty cukinii oraz ugotowane w koszulce jajko. Składniki dressingu dokładnie mieszam i polewam nim sałatkę. Podaję od razu.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy