Składniki (na 2 porcje):
- 2 pszenne bułeczki
- 2 jajka
- 4 plastry boczku
- garść ugotowanego i obranego bobu
- 1/2 awokado
- szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu
- masło
Boczek smażymy na suchej patelni do momentu aż stanie się chrupki. Bułki kroimy wzdłuż na pół i opiekamy w tosterze, również na chrupko. Bób rozgniatamy widelcem, doprawiamy. Awokado kroimy w plastry. W tym czasie gotujemy jajko w koszulce. Jajko wbijamy do niewielkiej miseczki. W garnku średniej wielkości gotujemy wodę, kiedy stanie się wrząca wlewamy jednym, zdecydowanym ruchem jajko do garnka i gotujemy je przez minutę do półtorej. Wyławiamy jajko i postępujemy analogicznie z drugim. Bułki smarujemy masłem, nakładamy plastry awokado, boczek oraz jajko w koszulce. Całość posypujemy rozgniecionym bobem i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy, rzecz jasna, od razu :)
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy