Wigilia i Święta

Paszteciki z kapustą, pieczarkami i soczewicą

09:30

Kolejna propozycja na smaczne paszteciki, idealne do czerwonego barszczu. Tym razem z kapustą kiszoną, pieczarkami oraz czerwoną soczewicą. Farsz jest delikatnie pikantny, mocno doprawiony- nie mniej jednak bardzo smaczny. Polecam Wam te paszteciki zarówno ze względu na pyszny farsz, jak i idealne ciasto drożdżowe, na które przepis ponownie pojawia się na blogu, gdyż jest genialne!

Składniki na najlepsze ciasto drożdżowe:
  • 500 gram mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 gram świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 jajko
Farsz:
  • 1 szklanka kapusty kiszonej
  • 250 gram pieczarek
  • 1/4 szklanki soczewicy czerwonej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz, kumin, mielona kolendra, majeranek
  • 1 łyżka cukru
Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • kminek
Najlepsze ciasto drożdżowe
W szklanym naczyniu wymieszać drożdże z cukrem i łyżką ciepłego mleka. Odstawić na 15-20 minut do podwojenia objętości. Dodać mąkę, sól, resztę ciepłego mleka, 1/4 szklanki oleju, jajko i wymieszać łyżką ciasto do połączenia składników. Następnie należy wysmarować dłonie pozostałym olejem i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto należy wyrabiać 5-7 minut, następnie należy odstawić ciasto do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość. Naczynie z ciastem należy przykryć lnianą, czystą ściereczką. Po podwojeniu objętości smarujemy dłonie olejem, wyciągamy ciasto z naczynia, wałkujemy na kształt prostokąta o grubości 2 cm.

Farsz
Kapustę gotuję z dodatkiem dwóch szklanek wody przez około godzinę. Po tym czasie powinna zmięknąć. Odcedzam i siekam drobno. Soczewicę gotuję w 1/2 szklanki wody przez 8 minut, następnie ściągam z ognia i przykrywam pokrywą by wchłonęła resztę wody, wówczas nie rozgotuje się. Na oleju smażę posiekaną drobno cebulę i czosnek. Dodaję starte na tarce o dużych oczkach pieczarki. Smażę całość kilka minut i dodaję wszystkie przyprawy: pół łyżeczki soli i po solidnej szczypcie pozostałych przypraw. Następnie dodaję kapustę kiszoną oraz soczewicę. Całość duszę kilka minut. Dodaję cukier i ewentualnie doprawiam jeszcze solą do smaku jeśli jest taka konieczność.

Wykończenie
Na środek rozwałkowanego ciasta nakładam farsz. Zwijam w rulonik paszteciki, smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję sezamem. Kroję na mniejsze części i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Odstawiam do wyrośnięcia jeszcze na 10 minut a następnie piekę paszteciki w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 12 minut, do zarumienienia. Studzę na kratce. Paszteciki przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej by jak najdłużej utrzymać ich świeżość.

Smacznego, Klaudia.


Zobacz także

2 komentarze