Uwielbiam wymyślać nowe smaki granoli, świąteczna o smaku korzennych przypraw z żurawiną to była tylko kwestia czasu. Mocno uprażone orzechy, płatki owsiane i słonecznik z dodatkiem miodu i oleju kokosowego to to co lubię najbardziej. Świąteczny klimat czuć u mnie już od śniadania. Uwielbiam!

Składniki na duży słoik granoli:
  • 400 gram płatków owsianych górskich
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1  łyżeczka imbiru mielonego i goździków mielonych
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1 szklanka orzechów włoskich i słonecznika
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • sok z 1 pomarańczy
  • 150 gram suszonej żurawiny
w garnku rozpuszczam olej kokosowy, miód oraz masło orzechowe. Płatki mieszam z orzechami, siemieniem lnianym, przyprawami, słonecznikiem i ekstraktem z wanilii oraz skórką z pomarańczy i sokiem z pomarańczy. Dodaję rozpuszczony olej z miodem i całość dokładnie mieszam do połączenia składników. Przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia składniki i piekę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 45 minut, mieszając co 5-10 minut składniki. Po upieczeniu wyjmuję blaszkę z piekarnika i studzę do temperatury pokojowej. Po wystudzeniu dodaję żurawinę, dokładnie mieszam i przekładam do słoika.

Smacznych Świąt życzy Klaudia!


1 komentarz: