Jedna z lepszych propozycji śledzi na blogu. Kremowy sos na bazie masła orzechowego, z olejem z pistacji. Delikatne, pyszne śledzie w sosie z delikatną, korzenną nutą.

Składniki (na 4 porcje):
  • 400 gram śledzi w oleju
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki oleju z pistacji
  • 2 łyżki oleju z pestek dyni
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta przyprawy korzennej
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
Śledzie wymocz w zimnej wodzie przez 2-3 godziny.Masło orzechowe, oleje, przyprawy, sok z cytryny oraz skórkę z pomarańczy dokładnie mieszam na gładki sos. Śledzie kroję na kawałki i mieszam z sosem. Całość przekładam do słoika i umieszczam w lodówce na minimum 24 godziny aby smaki się "przegryzły".

Smacznych Świąt życzy Klaudia!


Brak komentarzy