Składniki (na 50-60 pierniczków):
- 900 gram mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 250 gram masła
- 250 gram miodu
- 2 opakowania przyprawy do piernika (5 łyżek)
- po 1 łyżeczce mielonego cynamonu i imbiru
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru pudru
Masło i miód należy rozpuścić. Ostudzić. Do miski przesiać mąkę, sodę, kakao, proszek do pieczenia, cukier puder, przyprawę do piernika oraz cynamon i imbir. Dodać żółtka, śmietanę, sól oraz rozpuszczone masło z miodem. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli jest taka konieczność dodaj więcej mąki. Wałkuj ciasto cienko i wykrawaj z niego ulubione kształty. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 6-7 minut. Studź na kratce. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, dekoruj na kilka dni przed spożyciem.
Smacznych Świąt życzy Klaudia!
Brak komentarzy