Wszystko nawiązuje do świąt. Nawet codzienna kawa, którą pije przygotowywana jest w odświętny sposób. Z polewą czekoladową, konfiturą malinową, z dodatkiem laski wanilii i ciasteczek piernikowych. Z miodem pszczelim, z przyprawą korzenną do smaku i odrobinką, dosłownie, tahini do smaku. Przepyszna, z pewnością tylko od święta, kawa idealna.
Za sprawą zbożowej kawy Inka napój jest pełen zdrowia, za sprawą dodatków takich jak tahini czy czekolada z pewnością doda nam energii na początek dnia lub umili wieczór w gronie najbliższych.

Składniki (na dwie porcje, bo razem smakuje lepiej):
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 czubate łyżki kawy zbożowej Inka
  • 1 łyżeczka kakao
  • 6 kostek czekolady deserowej
  • szczypta przyprawy korzennej
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 laski wanilii
  • 1/2 łyżeczki pasty tahini
Sos czekoladowy:
  • 50 gram czekolady deserowej
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła
Dodatkowo do kawy:
  • 2-3 łyżki konfitury malinowej
  • 2-3 czekoladowe ciastka piernikowe
Mleko podgrzewam z kawą zbożową. Z laski wanilii zeskrobuję ziarenka i dodaję do napoju razem z całą laską. Dodaję również kakao, czekoladę, przyprawę korzenną, pastę taini oraz miód. Całość podgrzewam aż napój będzie bardzo ciepły ale nie wrzący. Ściągam z ognia, wyławiam laskę wanilii i dokładnie mieszam.

Składniki na sos czekoladowy rozpuszczam w garnku i gotuję 2 minuty aż sos zgęstnieje. Na dno szklanki umieszczam łyżkę konfitury malinowej, następnie wlewam 2-3 łyżki sosu czekoladowego. Po ściance wlewam napój kawowy. Wierzch polewam jeszcze łyżką sosu czekoladowego i dekoruję pokruszonymi pierniczkami. Podaję od razu!

Smacznych Świąt życzy Klaudia!




4 komentarze:

  1. Obłędna ta kawa! Cudo warte wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wobec tego koniecznie wypróbuj i daj mi znać jak Ci smakowała :)

      Usuń
  2. Wygląda niesamowicie! Musi być przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń