Kolejna propozycja na wigilijny stół. Tym razem śledzie w cytrusowej marynacie. Pyszne, świeże, delikatne. Polecam!

Składniki (na 4 porcje):
  • 400 gram śledzi w oleju
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 3-4 łyżki oleju z pestek dyni
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżeczka miodu
Śledzie moczę przez 3-4 godziny w chłodnej wodzie. Następnie kroję na mniejsze kawałki. Mieszam pozostałe składniki do uzyskania gładkiego sosu. Sos mieszam z pokrojonymi śledziami a całość przekładam do słoika i umieszczam w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoju, na minimum 24 godziny.

Smacznych Świat życzy Klaudia!

Brak komentarzy