Będę teraz rozwodziła się nad tym wspaniałym połączeniem, które pierwszy raz urzekło mnie podczas warsztatów fotografii kulinarnej, kiedy to miałam okazję spróbować tego nieoczywistego, a według mnie najsmaczniejszego połączenia śledzi i niezbyt słodkiego piernika jakie świat widział! Mogłabym jeść to danie całe święta! Otwierajcie się na nowe smaki i wypróbujcie!
Przepis na śledzie:
Składniki (na 4 porcje):
- 400 gram śledzi w oleju
- 2 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki oleju z pistacji
- 2 łyżki oleju z pestek dyni
- szczypta soli i pieprzu
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta przyprawy korzennej
- skórka otarta z 1 pomarańczy
Śledzie wymocz w zimnej wodzie przez 2-3 godziny.Masło orzechowe, oleje, przyprawy, sok z cytryny oraz skórkę z pomarańczy dokładnie mieszam lub miksuję blenderem na gładki sos. Śledzie kroję na kawałki i mieszam z sosem. Całość przekładam do słoika i umieszczam w lodówce na minimum 24 godziny aby smaki się "przegryzły".
Składniki na kruchy piernik (na małą keksówkę (20 cm x 10 cm):
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 białko
- 3 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki sody
- 50 gram masła
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka przyprawy korzennej
- 2 łyżki mleka
- szczypta cynamonu
Miód podgrzewam z mlekiem i masłem do rozpuszczenia. Studzę. Do miski przesiewam sodę, mąkę, kakao, przyprawy. Dodaję rozpuszczone masło oraz białko jaja. Całość dokładnie miksuję blenderem i przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę 35 minut
Wystudzony piernik kroję w plastry, podaję z kawałkami śledzia i sosem. Świetnie smakuje z odrobiną sałatki jarzynowej i kawiorem. Wierzch można posypać pieprzem.
Smacznych Świąt życzy Klaudia!
Trzeba trochę mleka więcej bo ciasto z przepisy strasznie gęste wychodzi
OdpowiedzUsuń